Barbatul „compus”Ti s-a intamplat vreodata sa ai sentimentul ca, daca ai face din doi sau trei barbati pe care ii cunosti, unul singur, acesta ar fi perfect? Ei bine, e posibil ca domnul de la distanta sa-ti „acopere”nu numai o anumita parte a nevoilor tale sufletesti,ci si mai multe lucruri la care pur si simplu nu te astepti.Impreuna, dar separat:Cine zice ca statul impreuna-lipiti e mai bun? Din ce in ce mai multe cupluri cu vechime ajung la terapie, pentru ca cei doi sunt covarsiti de probleme. Atractia furibunda de la inceput se transforma treptat in opusul ei, astfel incat cei doi mai mult se vaneaza reciproc decat convietuiesc. Iata de ce, in strainatate a aparut o orientare care capata tot mai mult teren: „Living Apart Together” (LAT) – adica sa traiesti impreuna, dar separat. Terapeutii care recomanda cuplurilor acest mod de viata sunt de parere ca distanta face bine relatiilor de cuplu. E ca si cum ai fi mereu ca la inceputul relatiei: locuiti separat, dar toata lumea va percepe ca pe un cuplu. Practic, cei care adopta stilul LAT, traiesc impreuna in doua case separate!Important este sa nu uiti ca fara incredere nu poti duce o relatie de acest tip.
Nu e simpla relatia la distanta, insa pana la urma nici o relatie nu este simpla. Cand exista incredere, comunicare, cand sunt zile in care te gandesti cat de mult ai vrea sa fie langa tine, sa-l(o) imbratisezi, cand simti ca merita, atunci…DRAGOSTEA CERE SACRIFICII!
Majoritatea relatiilor la distanta incep pe internet. Frumusetea acestui inceput este ca ai posibilitatea sa fii deschis si sa ii spui celuilalt tot ce ai pe suflet. Urmeaza schimbul de poze, impartasirea de idei, pasiuni si primele certuri.
Ca relatia sa dureze, trebuie sa existe un interes comun, atractia psihica nefiind intotdeauna suficienta. Distanta nu este neaparat rea, ci depinde ce faci atat timp cat ea exista. Cum te raportezi la ea ca sa eviti consecintele care tin de legile de relationare interumane.
Multi credem ca nu suntem facuti pentru relatiile la distanta, dar viata ne strecoara si astfel de experiente, poate pentru a ne pune la incercare sau poate pentru a ne incredinta noi provocari. O relatie la distanta trebuie luata in primul rand ca o provocare si nu ca pe ceva ingrozitor, o problema imposibil de rezolvat. Ea prezinta diverse avantaje si dezavantaje.
Avantajele relatiei la distanta
Printre avantaje, as enumera faptul ca acorzi mai mult timp pentru a comunica cu persoana iubita, ii dedici atentia si tot timpul liber, va povestiti mai multe si va ascultati cu mai mult interes. Certurile sunt mai rare. Tehnologia va ajuta si ea sa aveti o comunicare in timp real. Trecerea timpului sporeste pasiunea, total opus decat in cuplurile care sunt impreuna fizic, zi de zi, pentru ca distanta nu lasa loc ca rutina sa se instaleze.
Daca exista iubire, vointa si incredere, relatiile la distanta pot rezista. Se spune ca ochii care nu se vad se uita, insa cand exista toate lucrurile enumerate mai sus, zicala nu are nicio urma de adevar. In ziua de astazi exista internet, webcam, telefon si daca stii ca “distanta” asta e limitata de timp… chiar merita sa incerci!
CE NE IMPIEDICA SA SIMTIM,SA TRAIM CU ADEVARAT??
Sa iubesti nu inseamna “a avea emotii”. A iubi inseamna: la fi bland cu altul si a fi bland cu tine insuti a fi tolerant si ingaduitor a fi ferm, dar nu rau la fi corect si cinstit cu tine si cu altul, dar nu a judeca ,a ierta pentru ca tot ce este gresit este cauzat de suferinta si, ca urmare, totul poate fi iertat la tine si la altul ,a nu repeta comportamentele care creeaza suferinta altui om sau tie insuti la-l incuraja pe celalalt, a-l sprijini si a-l ajuta sa se simta mai bine, sa rida, sa fie vesel si sa paseasca in viata cu incredere si speranta.
Cind invatam sa vorbim, noi invatam sa le dam o denumire lucrurilor din jur, sa stim ca un lucru este bun sau alt lucru este rau, sa stim ca, daca punem mina la priza, riscam sa nealegem cu suferinta si daca cineva se comporta mai rece cu noi invatam ca aceasta persoana nu ne iubeste.
De retinut “Singura fiinta de pe lume pe care o puteti schimba si care va genera schimbarea lumii din jurul vostru sinteti voi insiva”.Cand urmarim defectele si lipsurile altora, noi nu ne mai iubim si nu mai putem iubi….De ce se intimpla astfel? De exemplu, dorinta expresa de a fi iubit devine CEVA generator de suferinte inimaginabile. Din dorinta de a fi iubiti extragem suferinta de a nu iubi si suferinta de a nu gasi niciodata o iubire satisfacatoare sau un sentiment de implinire si multumire sufleteasca.
Dorinta de a fi iubiti este cauza esentiala a faptului ca nu iubim si nu ne iubim pe noi insine. De ce? Pentru ca atunci cind ne vom autosugestiona sa fim iubiti, noi vom cauta la ceilalti fiecare gest, fiecare cuvint, fiecare fapta care arata ca ei nu ne iubesc.
Pretentiile noastre vor creste continuu si acest fenomen este urmarea faptului ca urmarind defectele si lipsurile altora, noi nu mai iubim.
Nu mai sintem buni. Nu mai sintem toleranti. Nu mai avem rabdare si intelegere. Nu le dam celorlalti dreptul de a-si asuma responsabilitatea alegerilor lor in viata. Vrem ca ei sa aleaga ce vrem noi ca ei sa aleaga. Vrem sa le luam libertatea. Iar ei vor dori sa evadeze. Ei se vor simti inlantuiti si sufocati si, de aceea, la rindul lor, risca sa piarda capacitatea de a iubi.Relatia nu este
intimplatoare niciodata.
Cind unul se schimba in interior, se schimba si celalalt. Paradoxul in sfera existentei omenesti esteacela ca sfirseste prin a iubi cel ce renunta la orice il face sa nu iubeasca. Si primul lucru responsabil de lipsa noastra de iubire este pretentia de a fi iubiti.
A alege sa fii tu cel care iubeste este primul pas catre schimbarea interiorului, a mintii si a emotiilor. Si ce sa facem pentru a iubi? Sa incepem prin a exersa iubirea pentru ceilalti in conditiile in care sintem in acest moment. Chiar daca primiti sau nu un raspuns iubitor de la ceilalti, iubiti.
Ajutati pe cineva, fie ca va spune multumesc sau nu. Dar nimeni, absolut nimeni pe lumea aceasta nu este conceput sa nu poata iubi.
Aceasta este numai o frica omeneasca pe care o putem depasi intelegind ca iubirea nu este o manifestare hormonala, ci exprimarea bunatatii, a intelegerii, a rabdarii si compasiunii pentru cei din jur. Alegeti clar: “De azi inainte vreau sa fiu eu acela care iubeste”. Rugati-va pentru a putea iubi,faceti sport, supravegheati-va mintea si rugati-va pentru ginduri bune cind ele contin ura, suparare la adresa voastra sau a celor din jur.
Orice metoda va va ajuta sa iubiti, folositi aceasta metoda, dar nu fara a renunta la pretentia de a fi voi cei iubiti.Nu uitati ca in fiecare moment voi alegeti ceea ce vreti sa fiti; cind il judecati pe altul, veti sfirsi prin a face lucrul pe care il judecati la el. Aceasta se intimpla pentru a intelege ca ceea ce unom face este determinat de perceptia pe care el o are asupra lumii.Nu uitati ca niciodata nu exista cineva din afara voastra care va incurca sa iubiti,numai voi insiva…acest lucru il recunosc si eu!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu